Interventiedoel: Veilig social media gebruik
We willen dat mensen goed nadenken over wat ze op social media zetten en wat ze versturen. De laatste tijd horen we veel over naaktfoto's en de gevolgen ervan. Een voorbeeld hiervan is dat laatst een jongen van een flat is gesprongen, omdat hij een naaktfoto van zichzelf op het internet vond en zich zo erg schaamde.

Doelgroep:

12 tm 25 jarigen, Het sturen van de naaktfoto's komt meer voor bij deze doelgroep. Als je in middelbare school zit, raak je sneller in aanraking met groepsdruk en daardoor kies je sneller om zoiets te doen en denk je niet na over de gevolgen. Na je 25e ben je veel verantwoordelijker.

Probleemstelling:

Veel jongeren sturen de laatste tijd naaktfoto's zonder na te denken over de gevolgen die het kan hebben. Ze willen indruk maken op bepaalde mensen, of ze zijn bang voor de gevolgen als ze het niet doen. Ze vertrouwen de mensen naar wie ze de foto sturen, maar als de ontvanger er verkeerde dingen mee doet kan het op internet belanden, waar je het niet meer van af kan krijgen en je kan het niet terugdraaien. Je kan ook denken: bij een vriendin is er niks mee gebeurd dus dan kan ik het ook wel sturen, maar iedereen is anders.

Gewenst gedrag:

We willen het liefst dat jongeren helemaal geen naaktfoto's meer sturen, maar we moeten wel realistisch blijven en daarom zal het nooit helemaal lukken. We willen graag dat mensen goed nadenken over de gevolgen. Niet alleen over naaktfoto's, maar ook over andere dingen, zoals meningen over gevoelige onderwerpen.

Gedragsdoelen / veranderdoelen:

- Jongeren tussen de 12 en 25 jaar sturen minder naaktfoto's. We willen dit doel na 6 maanden na de interventie bereikt hebben.
- Jongeren zijn zich bewust van de gevaren. We willen dit doel na 6 maanden na de interventie bereikt hebben.
- Jongeren hebben meer aandacht voor de voorlichtingen. We willen dat de voorlichtingen meteen na 1 maand starten

Maak jouw eigen website met JouwWeb